De juwelen van Salvador Dali

 Salvador Dali, The Royal Heart

The Royal Heart Salvador Dali

Salvador Dali wordt beschouwd als een van de grootmeesters van de modern kunst. Geboren in de Spaanse stad Figueras op 11 mei 1904 werd hij een van de grootste surrealistische kunstenaar van zijn tijd. Dali maakte niet alleen tekeningen, schilderijen en sculpturen, maar ook juwelen die nu ongekende hoge prijzen halen.

Salvador Dalí

Salvador Dalí

 

 

 

 

Espace Dali

Wie een weekendje Parijs boekt, moet naast de klassiekers zoals de Eifeltoren en de Arc de Triomphe zeker ook eens naar de kunstenaarswijk Montmartre afzakken. Daar vind je niet alleen een massa helaas steeds meer toeristische restaurantjes die van hun pluimen verliezen, maar gelukkig ook de Espace Dali. Deze tentoonstelling biedt een mooi overzicht van het leven en werk van Salavador Dali, de man die zichzelf een genie vond en van oordeel was dat hij recht had op alle mogelijke en onmogelijke krankzinnigheden.

Bijzonder kind

Al in zijn vroege jeugd was het duidelijk dat Salvadir Dali een bijzonder kind was. Evenzeer excentriek als talentvol schilder hij al op zesjarige leeftijd het ‘landschap bij Figueras’.

Dali was overtuigd van zijn kunnen volgde kunstacademie in Madrid. Op 24-jarige leeftijd exposeerde hij al in Pittsburgh, maar hij bleef niet in Amerika. Liever ging hij naar Parijs, waar hij aansluiting kreeg bij de Surrealistische Groep. Dit betrof een groepje getalenteerde kunstenaars, zowel op het vlak van beeldend werk, schilderijen, tekeningen als juwelen en sieraden.

Hij ontmoette er ook gala, de vrouw die zowel zijn minnares, muze als manager zou worden.

Gala Dali Salvador Muse en Vrouw

Gala Dali Salvador Muse en Vrouw

Eeuwig student

Dali werd bekend omwille van expressief surrealisme, maar achter deze gekte ging een grondige kennis van de realiteit schuil. Hij noemde zich graag een eeuwig student, steeds op zoek naar de geheimen achter de talloze kunstwerken die hij bestudeerde.

Ook op het vlak van juwelen en sieraden deed Dali de nodige research. In zijn vrije tijd was hij vaak terug te vinden bij juweliers en ontwerpers van sieraden. Hij ondervroeg hen om de knepen van het vak te kennen en kwam alles te weten over goud, zilver, diamant, briljanten, parels en andere edelstenen.

Ook bestudeerde hij de technieken om ringen, armbanden, halskettingen, colliers en diademen te maken. “Ik weet er alles over”, zei hij ooit in de hem kenschetsende weinig bescheiden stijl. “Als ik wou, zou ik de beste juwelenontwerper aller tijden kunnen worden. sterker zelfs, ik bén dat ook… Maar hou het geheim, of de dames komen aan mijn hoofd zeuren om voor hen een juweel te maken en dan kom ik niet meer aan schilderen toe.”

Slappe horloges

Een van de vele dada’s van Dali vormen de beroemde ‘slappe’ horloges ‘The Persistence of Memory’. In de rijke verbeeldingskracht van de kunstenaar is een horloge niet langer een sieraad dat de tijd moet aangeven of gewoon een mooi juweel met diamanten bezet, maar een surrealistisch voorwerp dat geen band meer heeft met de werkelijkheid.

“Ik geef niet om de tijd, want de tijd geeft niet om mij”, aldus Dali. “Waarom mij nog om de realiteit bekommeren?”

The Royal Heart

In het museum van Figueres (Pujada del Castell) is een collectie te zien van 37 juwelen in goud en kostbare edelstenen en zeven tekeningen en schilderijen die Salvador Dali maakte bij het ontwerpen van deze juwelen tussen 1941 en 1970. Bekendste van deze juwelen is het vermaarde Royal Heart. Dit juweel is gemaakt van goud met 46 robijnen, 42 diamanten en vier smaragden. Het juweel is zodanig opgevat dat het centrale deel als een echt hart ‘klopt’. Dali zei er zelf over: “zonder publiek, zonder toeschouwers vervullen juwelen niet de functie waarvoor ze gemaakt zijn. De kijker is de ultieme artiest.”

Bronnen:

  • Afbeelding: The Royal Heart via wikiart.org
  • Afbeelding: Van Salvator Dali zelf via Wikipedia
  • Afbeelding: Gala Dali Salvador Muse en Vrouw via Wikipedia
  • De verschillende video’s via youtube.

Team Info-web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *