De geschiedenis van de gouden armband

De armband, en zeker de gouden armband, is schatplichtig aan de Romeinen. Nog voor het begin van onze jaarrekening kwamen armbanden al veelvuldig in het oude Rome voor. Motieven als slangen en leeuwenhoofden sierden de gouden juwelen van menig Romeinse edeldame. Ze leenden ook enthousiast thema’s van de oude Grieken, zoals honden en bladeren die vaak in Romeinse juwelen worden teruggevonden. Naast edelmetalen gebruikten de Romeinen voor deze armbanden ook glas en gewone stenen.

Slavenarmband

DOM[I]NUS ANCILLAE SUAE.
“van de meester aan zijn slavin”

De grote doorbraak van de gouden armbanden kwam er rond 1820. Juweliers uit Parijs maakten furore met hun prachtige gouden armbanden, bezet met parels. De doorbraak van koralen uit de zee bij de edelsmeedkunst leidde toen tot ware hoogstandjes. Toen vond ook het gebruik ingang om meerdere armbanden te dragen, de ene al mooier en duurder dan de andere. Goud werd toen hét edelmetaal bij uitstek.

French Jewelry from the Petit Palais

Artist Unknown, France, Bracelet, 1820–30, amethysts and gold; Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, ODUT 01955; © Petit Palais / Roger-Viollet. See Bijoux Parisiens: French Jewelry from the Petit Palais, Paris at Joslyn Art Museum, June 4–September 10, 2017

De gouden armband raakte helemaal ingeburgerd in de Victoriaanse tijd. Het modebeeld veranderde toen grondig, en de armband werd een onlosmakelijk deel uit van de stijlvorming van de vrouw van adel.

Nog later, in de periode van de Art Nouveau, werd door juwelenmakers teruggegrepen naar antieke thema’s. Kameleons, slangen en scarabeeën, maar ook draken, vlinders, bijen, zwanen en spechten doken ineens op ter versiering van armbanden.

Vanaf 1910 begonnen vrouwen steeds vaker kledij met korte of zelfs zonder mouwen te dragen. Dat gaf een andere functie aan de armband, die nu manifest zichtbaar werd. Dit had meteen gevolgen: ontwerpers gingen steeds verder in het ‘aankleden’ van armbanden met juwelen en de dikte ervan. Het productieproces werd steeds verder verfijnd, zodat de armband nu helemaal een volwaardig juweel werd.

Na de Tweede Wereldoorlog kregen we vanaf 1950 opnieuw een retrobeweging. Armbanden werden letterlijk soepeler, ook wanneer ze van oud goud gemaakt werden. Gouden armbanden werden steeds vaker doorweven met materialen zoals fijne staaldraad en zelfs nylon.

In de 21ste eeuw is bij de creatie van armbanden niet langer sprake van een overheersende trend. De armbandenmaker wil in eerste instantie een persoonlijke stijl uitdrukken die past bij de specifieke wensen van de drager. Goud is populairder dan ooit, net als edelstenen. Zilver is bij de creatie van armbanden momenteel zeker aan een inhaalbeweging bezig, niet verwonderlijk want het is een erg veelzijdig materiaal dat bovendien zeker niet te duur is in vergelijking met de geleverde kwaliteit en het draagcomfort. De moderne vrouw toont met haar armband wat ze wil en hoe ze zich voelt. Overigens, de modegoeroes voorspellen voor deze zomer veel gouden armbanden, letterlijk een halve arm vol met de nodige kleuren en verschillende materialen…

Bronnen:
Foto’s :

  • DOM[I]NUS ANCILLAE SUAE, van www.romeinspompeii.net.
  • French Jewelry from the Petit Palais, van de cataloog van Bijoux Parisiens te Hitchcock Museum Shop.
  • Victoriaanse armband via Pintrest
  • Art Nouveau Scarabee via Pintrest
  • Retro Crown Trifari Poured Glass Broosh via Pintrest

Team Info-web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *